Sunday, 12 December 2010
Ayam Pangang Black Paper.
Stok ayam pulak.. ni al kisah kat opis le.. ade teringin makan nasi ayam.. so kami buat le potluk skit2 sorg.. tp accounting side je... so su buat part ayam ni.. 2 ekor.. jenuh nak bawk ayam ni nek bus.. hehhe...su lupa nak snap gambar kat opis.. mcm2 ada... k ni resepi sempoi su le...
Ayam Pangang Blackpaper (utk 1/2 ekor)
Bahan-bahan :
1 ekor ayam
2 sudu besar lada hitam
5 sudu besar sos lada hitam - su guna jenama Life
3 sude besar sos tiram
5 sudu besar kicap manis - cap kipas udang
sedikit daun rosemery
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar tepung jagung
Cara-cara :
1) Ayam direbus.
2) Bawang -bawang dan lada hitam dikisar dan lumur kan pada ayam tersebut yang telah direbus. Kemudian masukkan kan sos tiram,sos lada hitam dan kicap dan taburkan daun rosemery. Peramkan dam 2 jam.. lagi lama lagi sedap
3) Semasa peram , ayam tersebut mengeluarkan sedikit air ayam bersama bahan2 yang diperam... Air tersbut diambil dan dimasak semula dan masukkan tepung jagung tersebut.
4) Pangang ayam selama 30 min suhu 200C...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment