Friday, 26 November 2010

Daging Goreng Satay

Salam....

Bila tiba raya haji, kita pun dapat la sedikit daging korban.... so makan daging fresh ni mmg best....nak lagi dapat yang batang pinang kan...mmg best... lembut je..so daging yang su dapat ni su buat goreng ala satay....dia actually ala goreng kunyit jugak la... k meh tgk resepi dia

Daging Goreng Satay ( resepi mak )

Bahan-bahan :

Daging 500g ( su guna btg pinang)
Kunyit hidup 3 inci
Gula 4 sudu besar
Serai 3 batang
Lada merah 2 biji
Garam dan perisa


Cara-cara:

1) Daging dipotong sedang-sedang, basuh dan toskan.
2) Kunyit ditumbuk,serai dan lada dihiris dan gaulkan bersama daging dan perapkan selama 1 jam...
3) Selepas sejam peram, goreng daging tersebut dan masukkan kan gula,garam dan perisa.
4) Apabila nampak sedikit garing, buleh la anggkat daging tersebut......

No comments:

Post a Comment