Haaa.. montok-montok kan laksam ni... ni su buat ahad baru ni.. test resepi member opis mmg org kelantan..laksa kuah lemak ni feberet asben su..ahad tu pg2 g kedai kat umah... Alhamdulillah menjadik jugak la walaupun first time.. asben ckp best sbb mi laksam tu lembut tekstur dia....Iman pun suka....mmg sekali ngap je...jom kita layan resepi ni :
Mi Laksam
Sumber : Kak Nor kwn opis
2 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
5 1/2 cawan air
1/2 cawan air panas
Cara :
1) Campurkan kesemua bahan dan gaul hingga sebati
2) Panaskan air kukusan
3) Tudung periuk dilenser dgn minyak, tuangkan atas tudung periuk lebih kurang 2-3 minit atau hingga tepung tadi mengelembung. So tandanya dah masak.
4) Anggkat tudung periuk dh biarkan sejuk sedikit dan tolakkan sedkit dan biarkan ia bergulung sendiri.
Salam kenal...cam sedap jer tu...putih jer warna...sy wat jd kaler kecoklatan ckit...
ReplyDeletenak la resepi kuahnyer jgak...:)