Sunday, 12 December 2010

Puding Keremel lapis coklat


salam.. ni gambar stok lama gak la... akhir-akhir ni agak bz... dgn tempahan org nye... dgn bz masa nye tak sempat nk berblog...resepi ni su tgk kat blog Kak Maz Ilham Dapur... senang je. tp sbb kalo buat caramel bese sekali kukus.. yg ni 4 kali kukus.. tu agak nye puding su agak tak cntik rupe nye.. heheh.. tapi rasa menten sedap... senang je nak buat.. k.. izin kak maz su salin resepi ye....

Puding Caramel Lapis Coklat

Sumber :Ilham Dapur Kak Maz


Bahan A -
  • 1 tin susu cair
  • 5 s/b gula
  • 3 biji telur A
  • 1 s/k esen vanilla

Bahan B

  • 1 tin susu cair
  • 5 s/b gula
  • 3 biji telur A
  • 4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1 s/k coklat pes - su guna koko

Bahan C

  • 1 s/b gula (buat karamel) atau 2 s/b madu
Cara
1. Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
2. Panaskan periuk kukusan
3.Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
4. Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
5. Bila dah masak masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
6. Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.
7. Sejukkan dan terballikkan dalam pinggan hidangan
8. Potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment