Wednesday 1 December 2010

Laksam






Haaa.. montok-montok kan laksam ni... ni su buat ahad baru ni.. test resepi member opis mmg org kelantan..laksa kuah lemak ni feberet asben su..ahad tu pg2 g kedai kat umah... Alhamdulillah menjadik jugak la walaupun first time.. asben ckp best sbb mi laksam tu lembut tekstur dia....Iman pun suka....mmg sekali ngap je...jom kita layan resepi ni :
Mi Laksam
Sumber : Kak Nor kwn opis
2 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
5 1/2 cawan air
1/2 cawan air panas
Cara :
1) Campurkan kesemua bahan dan gaul hingga sebati
2) Panaskan air kukusan
3) Tudung periuk dilenser dgn minyak, tuangkan atas tudung periuk lebih kurang 2-3 minit atau hingga tepung tadi mengelembung. So tandanya dah masak.
4) Anggkat tudung periuk dh biarkan sejuk sedikit dan tolakkan sedkit dan biarkan ia bergulung sendiri.

1 comment:

  1. Salam kenal...cam sedap jer tu...putih jer warna...sy wat jd kaler kecoklatan ckit...
    nak la resepi kuahnyer jgak...:)

    ReplyDelete