Thursday 18 November 2010

Apam Pelangi

Taraaa... jadik jugak... heheh.. suke sbb pmukaan die ade jerawat 3 -4 lobang je.. yg len halusss muluss gitu...
Time ni buat sementara nk menunggu dfrost ayam ... smpat su membuat.. mmg lembut gile apam ni..resepi su amik dari Mat Gebu

Su buat satu adunan ni dlm loyang 8 inci.. best.. mmg lembut ...

Sini su kasi gak resepi .. mintak izin ye copy kat sini...


BAHAN-BAHANNYA :

2 biji telur gred A
1 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanilla
150 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan ayak)
90 gram gula halus125 ml santan pekat segar (guna santan kotak pun ok)
Pewarna makanan ikut suka

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan kukusan, lenser tin bulat berukuran 8 inci, alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
Putar gula dengan ovallate hingga sebati. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga pekat, seperti dalam gambar.
Perlahankan speed, tuang santan dan esen vanilla, putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul sebati.
Bagi adunan pada 3 bahagian, letak warna kegemaran pada setiap bahagian tadi. Sudukan secara bergilir2 setiap warna seperti dalam gambar, buat hingga siap.
Tutup permukaan tin dengan tudung periuk sesuai dan kukus 30 minit gunakan api sederhana. Bila masak, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin. Boleh hidangkan

Cara-cara leh tgk SINI yer

No comments:

Post a Comment