Friday 12 November 2010

Yong Tau Fu


Hai.... waaa ni nak letak entry ari isnin... al kisah aktiviti berdiet beroperasi semula....konon2 tak nk makan yg berat-berat2... so terpikir la nk buat mendealah ni... semua bahan-bahan ni su beli kat giant je.. ada jual per kg kan... so beli skit2..even die punye kue tiow pun ade.. senang la kan..
Untuk kuah ni su amik resepi dari myresepi... komen2 kate sedap... tp mmg pun.. sedap... nak lagi kacang letak byk2.. perghhhh...dulu penah buat.. ade resepi yg guna taucu.. still best gak...
ok meh kita tgk resepi nya yang su amik dari myresepi..mohon copy paste :
Kuah Yong Tau Fu :
Sumber : Myresepi dari Minami133

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto

Cara-cara :

Masukkan minyak dalam kuali.
Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka.
Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.

setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).

masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

No comments:

Post a Comment