Thursday 18 November 2010

Dendeng Daging





Haa tgk.... blur kan gambau.. ni seben i le yg snap.. actually, gambar ni amik dh last2...siap2 memasak seme panggil jiran sebelah makan.. ye la buat byk sapa nak habis kan.... so tak smpat la nk snap sebelum tu.. so mana ade je la ye.. ni resepi mak ye k layan :


Bahan- bahan :


Daging batang pinang 1 kg

Bawang kecil 6 biji (blend)

bawang putih 4 biji (blend)

Cili Kering 20 tangkai ( di kisar - nak pedas leh tambah lagi )

Air danging secukupnye ( dalam 800ml)

3 sudu besar gula

Garam secukupnya

Kicap 5 sudu besar


Cara:


1) Potong daging sedang2 dan Rabus daging hingga empuk.


2) Daging yang dah direbus di tumbuk dan digoreng garing skit. ( so jgn garing sgt le)


3) Tumis bahan-bahan yg blend tu hingga naik bau..setelah naik bau, masukkan air daging.


4) Masukkan kicap , gula dan garam... masak hingga agak kering.


5) Setelah kuah tadi agak kering n pekat , buleh la gaul kan dengan daging yang telah digoreng td....


Siap untuk mkn...




No comments:

Post a Comment